Yhdistys keskusteluissa saksalaisten kanssa ja sähkölinjojen YVAt alkaa

Sähkölinjojen YVAt alkavat. Yle uutisoi, että ”Fennovoiman Fennovoima 1 -ydinvoimalan selvitykset tehdään kahdella vaihtoehtoisella rakennuspaikalla, jotka ovat Pyhäjoki Pohjois-Pohjanmaalla ja Simo Lapissa.”

Fingridin tiedotteessa:  ”Fennovoima Oy:n Fennovoima 1 -ydinvoimalaan liittyvien 400 kilovoltin voimajohtojen ympäristövaikutusten arviointi tehdään vain valitulle laitospaikalle.”

HS kirjoittaa: ”Työssä tarkastellaan aluksi voimajohtoreittejä Olkiluodosta Raumalle ja siitä eteenpäin Ulvilaan, Forssaan ja Lietoon. Fennovoiman voimalaan liittyvistä selvityksistä päätetään myöhemmin, kun voimalan rakennuspaikka on varmistunut.”

Tilanteen etenemistä siis seurattava.

Pro Hanhikivi Saksan liittopäiväedustajien kuultavana

Pro Hanhikiven edustajat Helena Maijala ja Hanna Halmeenpää tapasivat tiistaina (17.5.) joukon Saksan liittopäiväedustajia Saksan suurlähetystön järjestämässä keskustelutilaisuudessa Raumalla. Itämeriyhteistyöhön sekä ilmasto- ja energiapoliittisiin kysymyksiin keskittyvän saksalais-pohjoismaisen parlamenttiryhmän kahdeksan eri puolueiden edustajaa olivat tutustuneet Olkiluodon ydinvoimala- ja loppusijoituskohteisiin ja halusivat kuulla myös ympäristö- ja kansalaisjärjestöjen edustajien näkökulmia energiapoliittisista ratkaisuista Suomessa.

”Esittämäni alustus Perämeren rannikon olosuhteista ja Fennovoima Oy:n hankkeen paikallisesta tilanteesta Pyhäjoella herätti kuulijoissa lukuisia kysymyksiä.” kertoo Halmeenpää. SPD:n liittopäiväryhmän edustaja Dr. Marlies Volkmer ihmetteli Perämeren ahtojää- ja tulvariskin mahdollisia vaikutuksia ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmille, kun TVO:lta saamansa tiedon mukaan näiden ei pitäisi aiheuttaa mitään ongelmia Suomessa. Parlamenttiryhmän puheenjohtaja Franz Thönnes [mm. member of the German-Norwegian Advisory Council of E.ON Ruhrgas AG!] (SPD) puolestaan puhutti Pro Hanhikiven edustajia saksalaisen energiayhtiö E.ON:in roolista Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.

Keskusteluissa nousi esille myös kysymys siitä, miten Saksan päätös luopua ydinvoimasta voi vaikuttaa energiapolitiikkaan Suomessa. ”Suomessa voitaisiin ottaa mallia Saksasta, jonka selkeää linjaa panostaa hajautettuun uusiutuvan energian tuotantoon liittopäiväedustajat selvästi ylpeinä meille esittelivät.”, toteaa Helena Maijala.