Vieraskynä: Uhkarohkeaa peliä ydinvoimalla

Vieraskynän on kirjoittanut valtiopäiväneuvos, emeritusprofessori Erkki Pulliainen.

Ydinvoimalalla on tarkoitus lämmittää Perämeren matalaa rantavettä, energianhyödyntämisessä jäätäisiin alle 40 prosentin tasolle. Kukin osakas saisi tästä jämästä osuutensa mukaan sähköä kiinteään niin sanottuun Mankala-hintaan. Se on muuten nyt korkeampi kuin markkinahinta!

Osakasyhteisöt ovat muutoinkin osoittaneet reipasta urheilumieltä, kun ovat valinneet voimalan sijaintipaikaksi rannikon, jossa maa kohoaa. Mannerjäätikkö painoi täällä maankuoren kuopalle. Kun jää suli pois 11 500 vuotta sitten, lommo alkoi oieta. Rantaviiva siirtyy vielä pitkään Ruotsin suuntaan.

Tarkkaan valittu kohta siinäkin suhteessa, että tällä kohtaa maan kohoamisvauhti on maksimissaan. Oma riesansa ovat Pohjanlahden vedenkorkeuden vaihtelut pohjois- ja etelätuulten vaikutuksesta. Suomenlahdella Loviisan ydinvoimala joutui vedenvaihtelutilanteessa jopa todelliseen vaaratilanteeseenkin.

Paljon mielikuvitusta on käytetty tai jäänyt käyttämättä, kun on päädytty nyt tarjolla olevaan omistaja-rakentajamalliin. Suoraan Venäjän presidentin päätösvallassa oleva toimija, ydinaseyhtiö Rosatom, rakentaisi koko voimalan ja omistaisi siitä 34 prosenttia. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana ja ilmeisesti teknisistä syistä myös sen jälkeen polttoainehuolto kuuluisi – ilman kilpailua – rakentajalle. Edellinen eduskunta perusteli silloista Fennovoima-hanketta riippuvuuden Venäjästä näin vähentymisellä. – Nyt ei todellakaan vaikuta siltä.

Mielenkiintoista on, että löytyy poliitikkoja joiden mielestä tässä ei ole mitään arveluttavaa. Kannattaa myös seurata Venäjän talouden alamäkeä. Juuri vastikään valtion öljy-yhtiö Rosneft pyysi presidentin hallinnon hallussa olevasta hyvinvointirahastosta velkojensa akuuttiin hoitoon 40 miljardin euron suuruista lainaa.

Mitä tapahtuukaan Itä-Ukrainassa pidettävien ”vaalien” jälkeen. Uusi aluekaappaus Krimin niemimaan malliin? Mitä vaikutusta sellaisella teolla olisi läntisen maailman käyttäytymiseen? Näin nousevat riskit ovat todellisia. Putin on lipsautellut jopa ydinaseiden käyttöä tuottamissaan selkkauksissa – ei hyvältä näytä!

Suomen eduskunta on lähitulevassa Fennovoima-äänestyksessä paljonvartija.

___

Valtiopäiväneuvos, emeritusprofessori Erkki Pulliainen toimi Vihreiden kansanedustajana vuosina 1987–2011 ja Oulun kaupunginvaltuuston jäsenenä 1985–2011. Hän on julkaissut 64 kirjaa ja yli 500 tieteellistä julkaisua. Suomen Tietokirjailijat ry myönsi Pulliaiselle Vuoden 2007 Tietokirjailijapalkinnon.