Uutisrykäys ja yskähtelyä

Fennovoiman suunnalta on sadellut tällä viikolla uutisia. Maanantaina yhtiö tiedotti uudesta osakkaasta, jonka osuuden tai sijoituksen kokoa ei tosin haluttu kertoa. Samana iltana uutisoitiin myös osakastilanteen sekavuudesta.  Kukaan ei tunnu tietävän tarkalleen, mitä yhtiön osakastilanteelle saati sen kotimaisuudelle kuuluu. Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen kylläkin myönsi haastattelussa valitettavaksi totuudeksi sen, ettei kukaan myöskään voi taata Fennovoiman omistuksen kotimaisuutta.

Tiistaina media sai tiedotteen, että Pyhäjoella ostellaan maata – huolimatta siitä, että periaatepäätöksen täydennyksen kyseenalainen käsittely on vaiheessa, eikä lopullista lupaa koko hankkeelle siis vielä ole. Parhalahden osakaskunnan kanssa neuvotellaan yli sadan hehtaarin maa- ja vesialueista, joita Fennovoima ei hallinnoi. Osakaskunta ei tähän saakka ole ollut halukas kauppoja tekemään, mihin yhtiö vastasi jo keväällä 2012 laittamalla vireille pakkolunastushakemuksen, joka ei ole toistaiseksi edennyt.

Tänään mediassa on pyörinyt tuore Seura-lehden teettämä, Taloustutkimuksen kyselyn tulos, jonka mukaan selvä enemmistö suomalaisista, 63 %, hyllyttäisi Fennovoiman hankkeen joko muutamaksi vuodeksi tai kokonaan.

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavaisen mukaan päätöksen siirtymisestä aiheutuisi ”valtavan suuri epävarmuus” ja saavutettu kaupallinen hyöty menetettäisiin. ”Ja me olemme saaneet hyvän kaupan. Totta kai sen riskit ovat vastaavasti suuremmat.”, arvelee Ottavainen.

Hyvä kauppa, mutta suuremmat riskit - tätä ei ole aiemmin julkisuudessa mainittukaan.

Ja mitä Pyhäjoella? Pyhäjoella kunnanvaltuustolle ehdotetaan tänään elinkeinopoliittisen ”arvosijoituksen” tekemistä Fennovoiman uppoavaan laivaan. Hankkeeseen suunnitellaan tuhlattavaksi Fennovoiman kanssa juuri tehtyjen maakauppojen tulot eli yhtiölle ojennettaisiin takaisin rahat, joita siltä ollaan saamassa. Tuottoa odotellaan… vahvasti olettamuksiin perustuvalta pohjalta. Sijoituksia pohditaan oletettavasti parhaillaan alueen muissakin kunnissa (Hailuoto,Liminka, Lumijoki, Siikajoki, Raahe, Oulainen, Merijärvi, Kalajoki, Alavieska, Ylivieska, Nivala, Haapajärvi, Kärsämäki, Haapavesi, Siikalatva, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi), joissa rahaa hankkeeseen irrotettaisiin kaiketi edesmenneen Revon Sähkön myyntituloista aikanaan kertyneistä sijoitusvaroista. Haaveissa on elinkeinopoliittinen hyvinvointisampo. Tarjolla taitaa kuitenkin olla tuotto-odotuksiltaan varsin horjuva, omistuspohjaltaan epävakaa hanke, jonka etenemisen mahdollisuudet ovat lähellä umpisolmua.

Fennovoiman mukaan hanke etenee suunnitellusti, kuten tähänkin saakka. Kukahan nämä suunnitelmat alun perin laati?