Terveisiä Rosatom-illasta

Fennovoiman ja Rosatomin järjestämä yleisötilaisuus keräsi Pyhäjoen lukiolle keskiviikkona toistasataa kuntalaista. Fennovoimaa tilaisuudessa edustivat kehityspäällikkö Juha Miikkulainen, viestintäjohtaja Maira Kettunen, ydintekniikka-asiantuntija Minttu Hietamäki, yhteiskuntasuhdepäällikkö Tiina Tigerstedt ja aluetiedottaja Auli Hietala, Rosatomin tytäryhtiö Rusatom Overseas:ia projektijohtaja Maria Ulyanova ja vanhempi asiantuntija Ksenia Loskutova Moskovasta.

Fennovoiman puolelta viestintäjohtaja Maira Kettusella tai kehityspäällikkö Juha Miikkulaisella ei ollut uutta kerrottavaa yhtiön ydinjäteratkaisusta tai tuuliajolla olevista osakkuuksista, joiden tilanne tuoreimman julkisuudessa olleen tiedon valossa on kovin avoinna. Kettusen mukaan yhtiön suomalaisomistus ei kuitenkaan missään tilanteessa jäisi vähemmistöön eli alle 50 %:iin. Ydinjätteen loppusijoituksen suhteen yhtiö edelleen elää uskossa ja toivossa, että tilanne ratkeaisi yhteistyössä Posivan suuntaan. Konkreettista edistystä asiassa ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Pro Hanhikivi jätti puheenvuorollaan Rosatomin edustajille kirjallisen tervehdyksen välitettäväksi yhtiöiden korkeimmalle johdolle, Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirijenkolle sekä Rusatom Overseas-yhtiön pääjohtaja Džomart Alieville. Samalla yhdistys palautti Rosatomille heidän edustajiensa viime syksynä Hanhikivessä mereen heittämät kopekat, joiden tarkoituksena oli täyttää toive pikaisesta paluusta paikalle. Vieraat toivotettiin tervetulleiksi nauttimaan puhtaasta luonnostamme, mutta ei pilaamaan sitä.

Avauspuheenvuorossaan alueen luonnon kauneutta ihastellut Ulyanova kommentoi, että he ovat tulossa vain parantamaan ympäristöämme ja olosuhteitamme ja paljasti näin heikoissa kantimissa olevan tietämyksensä Fennovoiman hankkeen vaiheista, taustoista ja suunnitellusta sijoituspaikasta. Olosuhteiden parantamisesta eivät vakuuttuneet ainakaan paikalla olleet yhdistyksemme jäsenet.

Vastausta vaille jäivät mm. kysymykset Rosatomin tytäryhtiö TVEL:in valmistamasta, polttoaineena käytettävästä kierrätetystä jäteuraanista ja sen aiheuttamista säteilyturvallisuusongelmista mm. maailman saastuneimmaksi väitetyssä Itä-Uralin Tseljabiskissä sijaitsevassa Majakin jälleenkäsittelylaitoksessa. Venäläisvieraiden tiedossa eivät olleet myöskään Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanslian julkaisemat tiedot Putinin ja Rosatomin johtaja Kirijenkon välisistä Fennovoiman hanketta koskevista keskusteluista, joita saatiin lukea myös keskiviikon Raahen Seudusta.

Yhtiön edustajat kuitenkin vahvistivat, ettei Rosatom ole toistaiseksi solminut osakekauppaa Fennovoiman kanssa.

Yleisöstä tulleeseen kysymykseen, kuinka monta VVER-tyyppistä, Hanhikivelle suunnitellun kaltaista ydinreaktoria on rakenteilla tai käytössä Länsi-Euroopassa projektipäällikkö Ulyanova ei osannut vastata, vaan tarjosi vastaukseksi tietoja mm. Valko-Venäjän reaktoreista. Aikaisemmassa alustuksessaan Fennovoiman ydintekniikka-asiantuntija Minttu Hietamäki kuitenkin toi esille, ettei vastaavan tyyppistä VVER-reaktoria ole rakenteilla tai valmiina missään, vaan kyseessä on sikäli kokonaan uusi, STUK:in vaatimusten mukaan päivitettävä ja modernisoitu versio.

Fennovoiman suunnitelma näyttäisi siis sisältävän mm. STUK:in eksoottiseksi mainitseman polttoainesuunnitelman lisäksi myös VVER-prototyyppireaktorin.