Rukkasia jaossa

Fennovoiman ja Voimaosakeyhtiö SF:n johdossa kävi syksyinen myrskytuuli tiistaina 9.9.2014, kun johtajat taas kerran pantiin kiertoon.

Yhtiö kertoi siirtyvänsä etupainotteisesti rakentamisvaiheeseen, kun Pekka Ottavaisen spesialiteetti, osakkaiden hankintavaihe, on Voimaosakeyhtiö SF:n uuden toimitusjohtajan Elina Engmanin mukaan saatettu loppuun. Tulijoita hankkeeseen kuulemma on, mainiten esimerkkinä nosturiyritykset E. Helaakosken ja Havatorin, jotka molemmat ovat aiempien lehtitietojen mukaan arviolta n. promillen (0,083%) osuudella mukana Fennovoimassa, mikäli yhtiö saa uuden periaateluvan.

Kovin hätäiseltä tuntuu päätös johdon vaihtamisesta tilanteessa, jossa avoimia kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Yhtiön alkuperäisestä hankesuunnitelmasta on jäljellä lähinnä kansilehti, tiedot kustannuksista, osakkaista ja omistusosuuksia eivät ole julkisia, ja levällään olevasta loppusijoitussuunnitelmasta ei puhuta mitään… Näillä perustuksilla hankkeen poliittinen hyväksyntä päätöksineen voi olla pahasti hakusessa.

Kansainvälistä kiinnostusta

Fennovoiman yhä etsiessä uusia osakkaita, myös EU- ja ETA-alueilta, on Hanhikivellä nähty hankkeesta toisella tapaa kiinnostuneita kansainvälisiä tulijoita tihenevään tahtiin.

Lauantaina 6.9. Pyhäjoella Pro Hanhikiven luona vieraili taiwanilaisen Green Citizens’ Action Alliance -järjestön edustajia, jotka olivat kuulostelemassa, onko Posivan Taiwanissa markkinoima ydinvoiman mallimaa Suomi ja sen kansalaiset todella ihastuttavan yksimielisiä ydinenergiasta, jätteen loppusijoitusratkaisun luotettavuudesta ja näiden teknologioiden käytön lisäämisestä. Käynti Pyhäjoella oli osa tiedustelu- ja tutkimusmatkaa, jonka aikana oli jo tutustuttu TVO:n ja Posivan antiin, jatkosuuntana kumppanijärjestöt sekä ydinvoimayhtiöt Ruotsissa.

Tiistaina 9.9. saimme vastaanottaa vieraita Venäjältä. Rosatomin alaisen Alexandrovin ydinteknologian tutkimusinstituutin palveluksessa vuosina 1976–1993 työskennellyt fyysikko Oleg Bodrov saapui puolisonsa kanssa tutustumaan Hanhikiven alueeseen ja kertomaan Pro Hanhikivi ry:lle kokemuksia ja tietoja Rosatomin hankkeista ja toimintakulttuurista Venäjällä, mm. Sosnovyi Borin ydinvoimakeskittymässä. Ydinsukellusveneiden turvallisuutta ja tekniikka sekä myöhemmin ydinvoimaloiden vaikutuksia Itämereen tutkinut Bodrov on nykyisin venäläisen ympäristöjärjestö Green Worldin puheenjohtaja. Yhteistyössä kansainvälisen Coalition Clean Baltic -organisaation kanssa Bodrovin järjestö on tuottanut dokumenttifilmejä mm. käytetyn ydinjätteen kuljetuksista ja käsittelystä Venäjällä sekä Itämeren lähialueiden ydinvoimahankkeista. Videot ovat maksutta ladattavissa järjestön nettisivuilta http://greenworld.org.ru (myös englanniksi).

Saadun informaation perusteella Rosatom ei reaktoritoimittajana ja ydinvoimalaitostoimijana vastaa Fennovoiman hankkeessa viljeltyä käsitystä vastuullisesti ja korkealla moraalilla toimivasta ydinvoima- ja ydinaseyhtiöstä. Rosatomilla on Venäjällä ja kansainvälisesti useita ongelmia ydinvoiman rakentamishankkeisiin, säteilyturvallisuuteen, ympäristövaikutuksiin sekä varsinkin ydinjätteiden käsittelyyn liittyen. Oleg Bodrovin mukaan lähialueemme ja koko Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja ympäristön tilan kannalta juuri Rosatomin hankkeilla eri puolella Itämerta on erittäin suuri merkitys.

Ja vielä lopuksi

Toisin kuin Fennovoimassa ja Voimaosakeyhtiö SF:ssä, ei Pro Hanhikivessä ole näillä antimilla edelleenkään ilmennyt tarvetta henkilövaihdoksille tai suunnitelmien muutoksille. Eteenpäin mennään.