Onko nyt aika? Kansanäänestysvaatimus tulossa

Pyhäjoen kunnanvaltuustolta on vaadittu kahteen otteeseen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Fennovoiman  ydinvoimalahankkeesta. Vuonna 2007 kunnanvaltuuston mielestä kansanäänestys oli liian aikaista, kun taas vuonna 2009 valtuusto totesi kansanäänestyksen olevan liian myöhäistä.

Fennovoiman hanke on ollut viime vuosina monimutkaisten vaiheiden ja suurten muutosten pyörteessä. Yhtiö hylkäsi periaatepäätöshakemuksessa määritellyt laitostoimittajat ja reaktorityypit ja neuvottelee parhaillaan toimituksesta ja suurimman osakkuuden myymisestä venäläisen Rosatomin tytäryhtiön, Rusatom Overseas:in kanssa.

Ennusteet hankkeen kustannuksista ja tuotetun ydinsähkön hinnasta ovat muuttuneet merkittävästi mm. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuutta seuranneiden kiristyneiden turvallisuusvaatimusten myötä. Myös ennusteet sähkön tarpeesta ovat päivittyneet. Fennovoiman osakkaista noin 40 % on vetäytynyt hankkeesta.

Kun hankkeen perusteet ovat muuttuneet näin radikaalisti tulee myös Pyhäjoen kuntalaisia vihdoin kuulla.

Pyhäjoen kunnanvaltuustolta tullaan vaatimaan syksyn kuluessa neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Fennovoima Oy:n ydinvoimahankkeesta. Vaatimus esitetään kuntalaisaloitteella, johon kerätään allekirjoituksia äänioikeutetuilta Pyhäjoen kuntalaisilta.

Allekirjoita aloite

Kuntalaisaloitteeseen voi tutustua ja sen voi allekirjoittaa mm.

  • pe 13.9. klo 18:30–19.30  Parhalahden koululla
  • la 21.9. klo 10–18 Pyhäjoen Syysmessuilla Pro Hanhikiven messuosastolla (nro 4)

Halutessasi saat Parhalahden koululta listan mukaasi, jolloin voit kerätä aloitteeseen allekirjoituksia tuttavapiiristäsi.

Lisätietoja kansalaisaloitteesta tulossa ma 9.9.

Ja käykäähän lukemassa Kalevan Pohjoisen Ääni -blogista Helenan tuoreimmat terveiset Hanhikiveltä: ”Kustannukset nousee ja aikataulu venyy”