Vastine Kalevan pääkirjoitukseen

Vastine Kalevan pääkirjoitukseen 31.8.2012: Ovi kävi jälleen Fennovoimassa
Julkaistu 3.9.2012

Hyvin monet lehdet ovat kommentoineet Fennovoiman ongelmia pääkirjoituksissaan nyt, kun muutamien pienempien osakkaiden ohella S-ryhmä ilmoitti vetäytyvänsä yhtiöstä. Kaleva nosti pääkirjoituksessaan 31.8. keskusteluun kustannukset, jotka mahdollisesti nyt kaatuvat jäljelle jääneille osakkaille ja syyllisti näin Fennovoimasta irtautuneita yhtiöitä.

Jos ihan tarkkoja ollaan, S-ketju ilmoitti alusta pitäen olevansa mukana vain Fennovoiman hankkeen ensimmäisessä selvitysvaiheessa ja tekevänsä päätöksen hankkeeseen osallistumisesta myöhemmin. Samoin on ilmoittanut mm. Kesko ja moni kunnallinen sähköyhtiö, jotka toistaiseksi vielä ovat hankkeessa mukana. Hankkeessahan on aikataulun pettämisen vuoksi edelleen menossa ”ensimmäinen vaihe”, jonka loppuun saattamiseksi Fennovoima joutui kesällä 2012 pyytämään osakkailta lisärahoitusta 32.600 euroa per osake (kaikilta osakkailta yhteensä arviolta n. 52 miljoonaa).

Kalevan mukaan Fennovoimasta lähtevien yhtiöiden olisi pitänyt ennen hankkeeseen liittymistä harrastaa perusteellista etukäteispohdintaa ja sen jälkeen päätöksenteon linjakkuutta.  Näin osakkaina olleet yhtiöt selvästi olivat tehneetkin, koska ilmoittivat jo vuosia sitten tekevänsä lopullisen osallistumispäätöksen vasta ydinvoimalahankkeen suunnitelmien selkeytyessä. Nythän ne ovat alkaneet selkeytyä, kun kustannukset ovat nousseet tämän ensimmäisen vaiheen osalta jo noin 2,5-kertaisiksi (lähde: Kuopion kaupunginhallituksen pöytäkirja). Lähtijät tekivät varsin linjakkaan päätöksen irtautuessaan hankkeesta nyt, kun vielä pystyivät ja olivat ilmeisesti riittävän vakavaraisia kirjaamaan mahdolliset tappiot turhasta investoinnista.

Se, mitä Fennovoiman suurin yksittäinen osakas, 34 % omistava saksalainen energiakonserni E.ON AG lopulta tekee, selviää vasta tulevina aikoina. E.ONin ruotsalainen tiedottaja totesi tuoreeltaan oman yhtiönsä jatkavan hanketta ja analysoivan tilannetta huolellisesti muiden nykyisten omistajien kanssa (Taloussanomat 29.8.). E.ON myös toteaa Fennovoiman projektin olevan ”erittäin varhaisessa kehitysvaiheessa”, minkä vuoksi yhtiö toivoo ymmärrystä sille, ettei voi vastata hanketta koskeviin tarkempiin yksityiskohtaisiin kysymyksiin tällä hetkellä (lähde: kirjeenvaihto E.ON AG – Pro Hanhikivi ry 28.8.). Aihetta syvempään analyysiin ja kannattavuuslaskelmiin Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa todella on.