Uutta vuotta kohti

proh_joulukuvaVuosi 2014 on lopuillaan, ja alkaa olla aika hiljentyä joulun viettoon.

Kuluneeseen vuoteen on mahtunut paljon. Fennovoiman hankkeesta tehtiin jo toinen ympäristövaikutusten arviointi ja läpikäytiin toinen periaatepäätösprosessi. Pyhäjoella kunta torppasi ydinvoimasta vaaditun kansanäänestyksen jo neljännen kerran. Keväällä Fennovoimalle tutkimuksia tehnyt helikopteri pörräsi Hanhikiven niemen päällä merikotkan pesimäaikana, myöhemmin pesintä todettiin tältä vuodelta epäonnistuneeksi. Tietosuojavaltuutettu joutui antamaan ohjausta Pyhäjoen kunnalle, joka oli julkaissut verkkosivuillaan ydinvoimakansanäänestystä vaatineiden kuntalaisten henkilötietoja – ja kieltäytynyt poistamasta niitä allekirjoittajien sitä pyytäessä. Fennovoimassa on osakastilanne pysynyt yhtä sekavana kuin aiemminkin, ja epävarmuus hankkeen kannattavuudesta on ennallaan. Tästä kaikesta sekä maailman tapahtumista ja kriiseistä huolimatta hankkeelle myönnettiin jälleen uusi periaatepäätös sekä myös puuttuvien maa- ja vesialueiden (yli 100 ha) pakkolunastuslupa.

Ottaen huomioon ongelmat, joita Fennovoiman hankkeeseen liittyy, voi vain todeta, että hankkeelle myönnetyt luvat ovat irronneet hämmästyttävän helposti. Yhtiölle on raivattu tietä valtakunnan ylintä johtoa myöten ja selitykset ovat olleet mitä ihmeellisimpiä. Luvat ovat herättäneet myös merkittävästi julkista keskustelua. Taustalla vaikuttaa olevan aivan muut syyt kuin sähkön tarve tai tuontiriippuvuus. Jokin hankkeessa haiskahtaa, mutta mikä, se selvinnee aikanaan.

Meille on tullut viime viikkoina aivan valtava määrä kannustavia yhteydenottoja ihmisiltä ympäri Suomea, ja myös liuta uusia jäseniä. Varapuheenjohtajamme Hannan esiintyminen Ylen A-talk -ohjelmassa (http://areena.yle.fi/tv/2226493 katseltavissa 4.1.2015 saakka) puhutti ihmisiä ja jälleen kerran toi esille sen, että Pro Hanhikiven työ on rationaalista ja perustuu faktoihin, ei tunteisiin, kuten niin usein hoetaan.

Käännettäessä katseet tulevaan vuoteen, voidaan ennustaa, että mikään ei ole Fennovoiman hankkeessa niin varmaa, kuin nyt on annettu ymmärtää.  Pro Hanhikivelle ensi vuosi lupailee ainakin lisää kirjoitettavia lausuntoja eri lupaprosessien myötä. On myös hyvä muistaa, että keväällä on jälleen eduskuntavaalit ja hallitus vaihtuu. Vaalikeskustelujen yhteydessä on syytä nostaa esiin kysymys ovatko fennovoimapäätökset olleet oikeita. Mikä onkaan Suomen energiatulevaisuus?

Lyhyesti sanottuna, tilinpäätöksen aika ei ole vielä. Työ jatkuu!

Kiitos teille kaikille vuoden aikana yhdistystämme eri tavoilla tukeneille, toimintaamme osallistuneille ja mukana eläneille. Pro Hanhikivi ry toivottaa hyvää ja rauhallista Joulua ja onnellista uutta vuotta.

Pyhäjoen Kuulumisissa 13.12. julkaistun joulutervehdyksemme voit katsoa tästä linkistä.