Tiedote: Hanhikivipäivien energiaseminaarissa puhuttaa talous

Tiedote 18.4.2012, julkaisuvapaa heti

HANHIKIVIPÄIVIEN ENERGIASEMINAARISSA PUHUTTAA TALOUS

Pyhäjoella toukokuun alussa järjestettävien Hanhikivipäivien seminaarissa tarkastellaan energia-asioita talouden näkökulmasta. Seminaarin aloittaa vuonna 2011 Millennium Distinction Awards -tunnustuspalkinnon saanut fysikaalisen kemian professori Jouko Korppi-Tommola, joka luennoi ydinteknologian elinkaaresta aina uraanin louhimisesta käytetyn korkea-aktiivisen polttoaineen varastointiin. DI Raimo Reiman puolestaan pureutuu omassa luennossaan energiantuotannon talouteen.

Ydinjätteen loppusijoituksesta saapuu puhumaan Tukholman yliopiston paleogeofysiikan ja geodynamiikan yksikön johtajana vuosina 1991–2005 toiminut professori Nils-Axel Mörner. Seminaarissa kuullaan myös Saksan ydinvoiman alasajon taloudellisista perusteista, joista kertoo Tobias Riedel Saksan Greenpeacesta. Kommenttipuheenvuoroista vastaavat kansanedustaja Oras Tynkkynen, Raahen Seudun yrityspalveluiden elinkeinojohtaja Risto Pietilä sekä tiedetoimittaja ja kirjailija Risto Isomäki.

Seminaariyleisölle on luvassa myös kirjallisia terveisiä, joita Hanhikivipäiville ovat lähettäneet Japanin senaatin katastrofivaliokunnan jäsen Marutei Tsurunen, elinkeinoministeri Jyri Häkämies, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sekä ympäristöministeri Ville Niinistö, joka toimii myös Hanhikivipäivien suojelijana.

Hanhikivipäivien energiaseminaari Pyhäjoen Pauhasalissa la 5.5. klo 9–12.30. Maksuttomaan seminaariin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Paikkavaraukset: www.hanhikivi.net/paivat tai p. 040 1741 212

KULTTUURI VAHVASTI MUKANA

Hanhikivipäivät on kerännyt laajaasti kannustusta kulttuurin kentältä. Keskiviikkoaamuun mennessä jo 80 maan eturivin näyttelijää, muusikkoa, kirjailijaa ja muuta kulttuurielämän vaikuttajaa on ilmoittanut tukevansa Hanhikivipäiviä ja Hanhikivenniemen säilyttämistä ydinvoimavapaana alueena.

Kulttuurilla on vahva sija myös Hanhikivipäivien ohjelmassa. Lauantai-iltana Pauhasalissa nähdään Rospuutto -ammattiteatteriryhmän ekologinen trilleri Sarasvatin hiekkaa, joka kietoutuu ilmastonmuutoksen kerrannaisvaikutusten ja rannikolle rakennettujen ydinvoimaloiden dramaattisen yhtälön ympärille. Esitys perustuu kirjailija Risto Isomäen samannimiseen romaaniin, jonka pohjalta sen on dramatisoinut ja ohjannut Hanna Kirjavainen. Isomäki on myös itse saapumassa Hanhikivipäiville ja seuraa näytöstä yleisön joukossa, käyttäen esityksen jälkeen puheenvuoron.

Hanhikivipäivien musiikillisesta annista vastaa pitkän linjan näyttelijä-laulaja Eija Ahvo yhdessä pianisti-laulaja Tuija Rantalaisen kanssa sekä mm. puolankalainen Valituskuoro Puolangan Purnaajat.

Hanhikivipäivät järjestetään Pyhäjoella 5.-6.5.2012. Koko perheelle suunnatun tapahtuman teemana on tänä vuonna Risukko vieköön, joka nostaa esiin Hanhikivenniemen monimuotoisen luonnon ja muistuttaa, mikä arvo ryteiköillä voi olla. Tapahtuman järjestää Pro Hanhikivi ry, joka toimii Hanhikivenniemen säilyttämiseksi ydinvoimalaitoksesta vapaana luonto- ja virkistysalueena. Yhdistys on perustettu vuonna 2007 ja siihen kuuluu tällä hetkellä yli 300 jäsentä.

Rospuutto-ryhmä: Sarasvatin hiekkaa Pauhasalissa la 5.5. klo 18. Liput 15 €.

Ohjelma ja lippuvaraukset: www.hanhikivi.net/paivat.

Lisätietoja:
Pro Hanhikivi ry
Helena Maijala, yhdistyksen puheenjohtaja, p.040 7069 567
Hanna Halmeenpää, yhdistyksen varapuheenjohtaja, p. 050 5644 122
hanhikivipaivat@hanhikivi.net
www.hanhikivi.net/paivat
www.prohanhikivi.net