Tiedote: Fennovoiman ydinjäteratkaisu jäi auki

Tiedote 22.6.2016, julkaisuvapaa heti

Pyhäjokinen Pro Hanhikivi -yhdistys katsoo, että Fennovoiman tänään julki tuotu ydinjätemenettely noudattaa viime kesältä tuttua aikataulujen venyttämisen linjaa. Loppusijoituspaikkakunta ja jätehankkeen kustannukset jäävät edelleen täysin auki.
”On iso juridinen ongelma antaa yhtiön kerta toisensa jälkeen luistella eteenpäin löysän kaavan mukaan ja jättää varsinainen jäteratkaisu hamaan tulevaisuuteen”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Helena Maijala.

Pro Hanhikivi korostaa, että sekä Pyhäjoen että Eurajoen kunnilla on veto-oikeus hyväksyä tai olla hyväksymättä ydinjätteiden sijoittamista alueelleen. Kuntien sitova kanta selviää kuitenkin vasta vuosien päästä, siinä vaiheessa kun YVA-selvitykset ja suunnitelmat on tehty ja ydinjätehankkeesta voitaisiin valtuustossa päättää.
”Ydinvoimalan rakentamislupaharkinnan ja luvasta päättämisen kannalta nyt annettu, avoimia vaihtoehtoja sisältävä selvitys ei kerro olennaista tietoa siitä, onko hanke kustannuksiltaan ja jätehuollon osalta toteuttamiskelpoinen”, sanoo Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää.

Rakentamisluvasta päätettäessä on ministeri Rehnin mukaan oltava tiedossa tarkempi selvitys loppusijoituspaikasta. Fennovoima itse on hankkeen aikaisemmissa vaiheissa pitänyt ajatusta omasta loppusijoituslaitoksesta täysin mahdottomana, juuri kustannussyistä.
”On myös hyvä muistuttaa Fennovoimaa Pyhäjoella vuosien ajan yllä pitämästään visiosta, että jätteet eivät Pyhäjoelle tule jäämään. Nythän suunnitelma näyttää senkin suhteen muuttuneen täysin”, Halmeenpää huomauttaa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn sekä Fennovoima ja Posivan tytäryhtiö Posiva Solutions tiedottivat tänään yhtiöiden solmineen sopimuksen Posivan asiantuntijaosaamisen hyödyntämisestä Fennovoiman ydinjätteiden loppusijoituksessa. Samalla Fennovoima kertoi jättäneensä työ- ja elinkeinoministeriöön ympäristövaikutusten arviointiohjelman omasta loppusijoituslaitoksesta joko Pyhäjoella tai Eurajoella. Sopimus Posivan kanssa ei sisällä sopimusta jätteiden sijoittamisesta Olkiluodon rakenteilla olevaan Onkaloon.