Talousvaliokunnan vierailusta

Viimeviikkoinen (ti 11.11.) eduskunnan talousvaliokunnan vierailu Pyhäjoella ansaitsee vielä muutaman rivin lisää tänne blogiin.

Talousvaliokunnan vierailu alkoi tutustumiskäynnillä tienrakennustyömaahan ja pikavisiitillä Fennovoiman tukikohtaan sateisen harmaalle ja hämärtyvälle Hanhikivelle. Kuten vierailua seuranneena päivänä saattoi sitten myös Kalevasta lukea, valiokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarisen näkemys Hanhikiven niemestä oli se, että hän ei sinne rakentaisi lomamökkiä eikä lähtisi edes luontoretkelle. Kunnan ja Fennovoiman järjestämä pikavisiitti Hanhikivelle sujui siis kaiketi suunnitelman mukaan – moni kävijä, viranomainen ja mm. hankkeen ympäristövaikutusten arviointia tehnyt asiantuntija kun on ollut alueesta vallan toista mieltä.

Talousvaliokunnan puheenjohtajan mukaan vierailulla ei ollut dramaattista merkitystä valiokunnan mietinnön kannalta, mutta – Pekkarisen omin sanoin (Kaleva 11.11.) – valiokunta halusi olla median ja ihmisten tavoitettavissa, myös niiden, jotka ovat toista mieltä.

Tavoite ei kuntalaisten näkökulmasta aivan nappiin mennyt. Vierailusta ei tiedotettu ennakkoon missään, valiokunta saapui ja lähti nopeasti turvamiesten saattelemana, eikä kuntalaisten kohtaamiseen ollut tilaisuutta. Varsinaiseen Pyhäjoen kunnan järjestämään kutsutilaisuuteen kunnan, Fennovoiman ja hanketta tukevien organisaatioiden edustajien lisäksi oli ainoana hanketta kritisoivana kuntalaisena ja Pro Hanhikiven edustajana kutsuttu pj. Helena Maijala.

Tilaisuudessa ei varsinaisesti mitään uutta ja odottamatonta ilmennyt.

Pyhäjoella Pekkarisen palttoo pyörähti, taas vaihteeksi, tällä kertaa Fennovoiman kotimaisuusehdon osalta. Vielä 14.10. eduskunnan lähetekeskustelussa Pekkarinen piti vähintään 60 %:n suomalaista omistusta välttämättömänä ja peräänkuulutti, että sen tulisi olla koossa jo siihen mennessä, kun eduskunta lopullisesti käsittelee Fennovoiman periaatepäätöksen. Nyt kanta oli se, että ellei hankkeeseen tule selvästi vähintään 60 % suomalaista tai ETA-pohjaista omistusta, on selvää, ettei periaatepäätös salli rakentamislupaprosessin etenemistä.

Kiinnostavaa keskustelua käytiin myös ydinjätteen loppusijoituksesta.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja tiedusteli Fennovoiman toimitusjohtaja Hemmingiltä Hanhikiven soveltuvuudesta korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitukseen ja ylipäätään yhtiön suunnitelmista loppusijoituksen osalta, koska periaatepäätöksen jälkeen suunnitteluaika kävisi vähiin. Hemmingin mukaan Fennovoima ei halua loppusijoitussuunnitelmiensa tilaa tässä vaiheessa julki, eikä halua, että asiaa käsitellään ennen eduskunnan periaatepäätösratkaisua. Talousvaliokunnan jäsenenä mukana ollut kansanedustaja Kaj Turunen nosti esille näkökulman, että eduskunnalla tulisi olla asiasta jonkinlainen tieto ennen periaatepäätöstä, koska se voi vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen. Hemmingin mukaan Fennovoima haluaa pitää molemmat vaihtoehdot avoinna ja haluaa uskoa edelleen Posiva-yhteistyöhön. Kaikesta päätellen Mauri Pekkarinen oli kuitenkin oli hyvin kiinnostunut myös mahdollisuudesta sijoittaa ydinjätteitä Hanhikiveen.

Pro Hanhikiven pj. Helena Maijalan puheen eduskunnan talousvaliokunnalle voit lukea täällä.