Tiedote: Pyhäjoella vaaditaan kansanäänestystä ydinvoimasta

Tiedote 24.9.2013, julkaisuvapaa heti

Pyhäjoen kunnanvaltuustolta vaaditaan vielä syyskuun aikana neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Fennovoiman ydinvoimala-asiasta. Vaatimus jätetään kansalaisaloitteena, jonka on allekirjoittanut jo viikossa riittävä määrä äänioikeutettuja pyhäjokisia.

Kuntalaisten kuulemista kansanäänestyksellä vaaditaan, sillä Fennovoiman hanke poikkeaa nykyisellään ratkaisevan paljon niistä suunnitelmista, joiden perusteella sitä koskevat päätökset on tehty. Muutosten seurauksena myös työ- ja elinkeinoministeriö tulee kysymään uudelleen Pyhäjoen kunnan kantaa hankkeeseen.
– Hankkeen oleellisimmat kysymykset kuten periaatepäätöksessä määritellyt reaktoritoimittaja, laitoksen koko ja tyyppi sekä hankkeen ydintekninen osaaja ovat vaihtuneet, ja Fennovoima neuvottelee nyt laitostoimituksesta ja myös yhtiön suurimman osakkuuden myymisestä vain Venäjän valtiollisen energiayhtiön Rosatomin kanssa. Lisäksi hankkeen kustannukset ovat nousemassa oletettua korkeammaksi, ja ennusteet hankkeen taloudellisesta kannattavuudesta ja sähkön tarpeesta ovat laskeneet. Samalla lupaukset hankkeen suomalaisia työllistävistä vaikutuksista ovat poistuneet, kertoo Helena Maijala Pro Hanhikivi ry:stä.

Pyhäjoella ei ole vielä tehty riippumatonta kattavaa selvitystä, mitä kuntalaiset ajattelevat ydinvoimalahankkeesta. Kansanäänestysaloite sen sijaan on Pyhäjoella jo kolmas laatuaan Fennovoiman hankkeen aikana.
– Vuonna 2007 kunnanvaltuusto eväsi aloitteen, koska katsoi neuvoa-antavan kansaäänestyksen olevan liian aikaista.  Tuolloin äänestystä vaati liki 20 % kunnan äänioikeutetuista. Toisen kerran kansanäänestys evättiin 2009 vedoten siihen, että vuoden 2008 kuntavaalit olisivat olleet äänestys ydinvoima-asiasta ja ettei äänestystä ehditä järjestää ennen kunnan lausunnon antamista. Ehkä nyt on sopiva aika, toteaa Helena Maijala.

Kansanäänestysaloitteen voi allekirjoittaa vielä tämän viikon ajan. Lisätietoa allekirjoitusmahdollisuuksista saa Pro Hanhikivi ry:ltä.

Lisätietoja:
www.prohanhikivi.net
pro.hanhikivi@omanetti.fi
p. 040 174 1212