Pitkittyy

Kirjoitus päivitetty 20.8.2011.

”Löysässä hirressä” roikkuminen ei tosiaankaan ole kivaa tai helppoa, mutta sitkeille mahdollista.

Fennovoima on siirtänyt päätöstään paikkakuntavalinnasta jo useita kertoja. Nyt, kun he ovat jo ilmoittaneet tehneensä valinnan, mutta julkaisevansa sen vasta korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisun jälkeen, aikataulu taas venyi. Tämänpäiväisten uutisen mukaan KHO ei annakaan päätöstään vielä tässä kuussa.

Ydinvoimapäätökset ovat vielä monilta osin keskeneräisiä, lisäksi EU:n vetoomusvaliokunta on pyytänyt toukokuisen valiokuntakokouksen päätöksen mukaisesti meiltä lisätietoja hankkeesta. EU:n direktiivirikkomukset tulevat tutkittaviksi, mikäli kaavoitusasiat Hanhikiven osalta etenevät. Direktiivimääräykset ja ympäristökysymykset on huomioitava myös osayleis- ja asemakaavoissa, joista on jätetty valitukset Oulun hallinto-oikeuteen.

Fennovoima ei ole julkaissut ensisijaista sijoituspaikkaansa, vaan odottaa KHO:n näkemystä maakuntakaavasta. Jotain merkitystä on varmaan myös maailman taloustilantella ydinvoimahankkeisiin, esimerkiksi Fennovoiman suurosakas Eonin on uutisoitu irtisanovan lähivuosina 11 000 työntekijää.

Taannoisessa Ylen ykkösaamun haastattelussa Fennovoiman toimitusjohtaja Saarenpää myös jätti vastaamatta toimittajan suoraan kysymykseen, että mitä sitten, jos valitukset menestyvät.

Sitä odotellessa poimitaan vaikka tyrnejä.

Topin haastattelu Yle Oulu Radion aamussa

Mukava juttu, kannattaa kuunnella: 19.8.2011 Citymaalainen tutustuu Pyhäjoen Hanhikiven atoimivoimasuunnitelmiin ja paikallisiin asujiin.  Citymaalainen ja Pyhäjoen atomivoimalahanke  (juttu kuunneltavissa 19.10.2011 asti)