Kotimaista ydinvoimaa venäläisin voimin

Ydinvoiman kannattajien keskuudessa epäilemättä odotettiin, että Fennovoiman hanke olisi tänään saanut uusia osakkaita ja että lopullinen investointipäätös olisi julkaistu, kuten oli määrä tapahtua. Samassa yhteydessä Fennovoiman omistuksesta 34 prosenttia piti siirtyä venäläiselle Rosatomille. (Lähde: Fennovoiman tiedote 21.12.2013).

Mitä tänään oikeastaan tapahtui? (Poimittu Fennovoiman tiedotteesta ja Ylen Uutisista 28.2.2014.)

Voimaosakeyhtiö SF teki lopullisen päätöksen osallistumisesta ydinvoimalaitoksen rakentamiseen ja sitoutui omistamaan Fennovoimasta niukasti yli puolet (50,2 %). Osakaskadon myötä lähes 16 % osakkeista on orpona eikä uusia omistajia tullut tässäkään vaiheessa. Neuvotteluja on käyty pitkään, mutta näkyvää tulosta ei ole tullut. Tänään yhtiö kertoi saattavansa neuvottelut mahdollisten uusien osakkaiden kanssa päätökseen kesäkuun loppuun mennessä. Samalla investointipäätös siirtyi maaliskuun puoleen väliin ja Rosatom-kauppa ”seuraavaan vaiheeseen”.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen oli Yle Uutisten haastattelussa tyytyväinen, että ”hyvin päästiin siihen, mikä marraskuussa oli tilanne, nyt menemme eteenpäin”. Varmuuden vuoksi kolmeen kertaan todeten Ottavainen oli nyt luottavainen, että varmuudella laitos nyt rakennetaan. Hanke tuntuu kuitenkin turvautuvan lähes yksinomaan venäläisten innokkuuteen saada päänavaus ja referenssi läntiseen Eurooppaan, hinnalla millä hyvänsä.

Voidaanko Fennovoiman kohdalla puhua vahvasta suomalaisomistuksesta, joka ministeri Vapaavuoren mukaan on tärkeää hankkeen uskottavuudelle ja hyväksyttävyydelle – varsinkin kun Rautaruukistakin SSAB-kaupan myötä tulee pian ruotsalainen yhtiö?

Kauas on tultu siitä, kun Suomen eduskunta päätti hankkiutua eroon venäläisestä sähköriippuvuudesta ja halusi suomalaista Fennovoimaa.

Tilanne tuottanee muutaman hikikarpalon myös työ- ja elinkeinoministerille, joka puolueettoman avoimesti on tukenut Fennovoimaa kaikissa sen kompasteluissa. Näillä lumilla pitäisi päättää, miten periaatepäätöskiemuroista luovitaan läpi, tai miten suomalaisille selitetään, että mikään ei ole muuttunut siinä määrin, että uutta periaatepäätöskäsittelyä tarvitsisi tehdä. Kiirettä pitää, kun lumet lähtivät jo täältä Pohjois-Suomen Pyhäjoeltakin. Arvatenkin parhaillaan mietitään kuumeisesti, miten koko juttu viedään läpi siististi ja nopeasti ”päivittämällä”, kuten tunnutaan jo sovitun. Ydinenergialaissa ei periaatepäätösten päivityksistä kuitenkaan puhuta mitään.

Vähätellä ei sovi myöskään Mankala-periaatteeseen tai maa- ja vesialueiden pakkolunastuspyrkimyksiin liittyviä kiemuroita, jotka luultavimmin mutkistuisivat Fennovoiman hankkeessa entisestään, mikäli Rosatomin vähemmistöosakkuus nousisi 49,8 prosenttiin.

Kovista vakuutteluista huolimatta emme ole vakuuttuneita, emmekä hyväksy venäläisen Rosatomin valloituspyrkimyksiä. Voi olla niinkin, että lauhan talven jälkeen Fennovoimankin hankkeeseen pukkaa kesän korvalla ankara takatalvi. Vuotuiset keskilämpötilat kun pyrkivät aivan kuin luonnostaan tasoittumaan.