Tiedote: Japanista tukea Pro Hanhikivelle

Tiedote 1.2.2013, julkaisuvapaa heti

Japanissa tammikuun lopussa vieraillut Pro Hanhikivi -yhdistys on tyytyväinen matkan antiin. Yhdistys sai Japanin ydinvoimanvastaisilta organisaatioilta ja liikkeiltä laajasti tukea toiminnalleen ja verkostoitumisen myötä yhteistyötä tehdään vastaisuudessakin.
– Japanissa ydinvoiman vastustus räjähti parin vuoden takaisen Fukushiman onnettomuuden mukana sellaiseen kasvuun, että mittasuhteita ja järjestöjen kirjoa on aluksi vaikea ymmärtää, kuvailee yhdistystä Japanissa edustanut varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää. Halmeenpää tutustui vierailunsa aikana mm. Japanin kestävän ympäristön ja yhteiskunnan keskukseen (JACSES), Kansalaisten ydinvoimatiedotuskeskukseen (CNIC) ja kansainvälisiä tiedotusristeilyjä järjestävään Peace Boat -organisaatioon, joka laivoineen vierailee ensi keväänä myös Helsingissä.

Halmeenpää tapasi 10-päiväisen vierailunsa aikana myös useita poliitikkoja, mm. Japanin parlamentin ylähuoneen demokraattisen puolueen suomalaissyntyisen kansanedustajan Marutei Tsurusen, sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Mizuho Fukushiman, uuden ryhmittymän ”Tommorrow” -puolueen Abe Tomokon sekä nykyhallitusta johtavan, liberaalidemokraattisen puolueen (LDP) Kono Taron.
– Kaikki tapaamani poliitikot pitivät keskustelujamme hyvin informatiivisena ja itse sain ajankohtaista tietoa Japanin nykyhallituksen energiapolitiikasta, Halmeenpää kertoo.

Pro Hanhikivi onnistui nostamaan Fennovoiman hankkeen epäkohtia myös julkiseen keskusteluun. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpään vierailu kiinnosti lukuisia paikallisia ja valtakunnallisia medioita, mm. kauppa- ja teollisuusministeriön pressiklubin toimittajia.
– Poikkeuksetta asiaani suhtauduttiin huomiota herättävällä intensiteetillä myös median taholta, Halmeenpää iloitsee.

Halmeenpää puhui myös Tokiossa parlamentin ja pääministerin virkahuoneen edustalla järjestetyssä mielenosoituksessa, jotka ovat jatkuneet viikoittain Fukushiman onnettomuuden jälkeen.
– Kokemus oli todella ainutlaatuinen ja vastaanotto lämmin. Oli hienoa kuulla japanilaisten hurraavan, kun kerroin suomalaisten enemmistön olevan ydinvoiman lisärakentamista vastaan ja pyysin Toshibaa pysymään erossa Fennovoiman hankkeesta, Halmeenpää kuvailee.

Yksi audienssi Pro Hanhikiveltä jäi matkan aikana saamatta, sillä kohteliaasta pyynnöstä huolimatta Fennovoimalle ydinvoimalaitosta tarjoavan Toshiban edustaja kieltäytyi tapaamisesta. Viesti Toshiballe jouduttiin toimittamaan pääkonttorin edessä järjestetyllä pienellä mielenosoituksella, joka sosiaalisen median ja nopean tiedonvälityksen aikana poikii samana päivänä myös tukimielenosoituksen Toshiban toimistolla Hokkaidolla.
– Japanissa tuntuu kansalaisten keskuudessa olevan sellainen henki, että ydinvoimabisnes saa nyt ennemmin tai myöhemmin loppua, olivat poliitikot mitä mieltä hyvänsä, arvioi Halmeenpää.

Kuvamateriaali: (suurempi kuva aukeaa klikkaamalla)
Hanna Halmeenpää puhui Tokiossa parlamentin ja pääministerin virkahuoneen edustalla järjestetyssä mielenosoituksessa. Kuvat: Fredrik Oskarsson.

Pro Hanhikivi Japanissa

Lisätiedot:
Hanna Halmeenpää
Pro Hanhikivi ry, varapuheenjohtaja
hanna.halmeenpaa@hotmail.com
p. 050 5644 122