Hämmennyksen ja huolen päivä

Tilanne ydinvoimakatastrofin osalta on rauhoittumassa Japanissa. Reaktorin ytimen kerrotaan olevan vakaassa tilassa ja jäähdytys toimii toistaiseksi, jotenkin.  Toivottavasti ainakin! Tilanne on siitä huolimatta järkyttävä maanjäristyksen ja tsunamiaallon aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Tässä nyt esimerkki tapahtumasta, joka ei voi tapahtua länsimaisessa ydinlaitoksessa. Näinhän meille on pitkään vakuuteltu.

———-

Tiedote 12.3.2011

Ydinvoimaluvat jäihin

Pro Hanhikivi ry katsoo, ettei Fennovoiman ja TVO:n ydinvoimalahankkeille tule myöntää rakentamislupia, vaan Suomen pitää ottaa energiapolitiikassaan aikalisä. Japanin viimepäivien tapahtumat ovat muistuttaneet karulla tavalla ydinvoiman heikkouksista ja haavoittuvuudesta energiatuontantomuotona. Ydinvoima on erittäin epävarma kriisi- ja poikkeustilanteissa.

-Ydinvoiman kannattajat toistavat jatkuvasti, etteivät vakavat ydinvoimalaonnettomuudet ole länsimaissa käytännössä mahdollisia tai että ne ovat hyvin epätodennäköisiä. Epätodennäköisiäkin vakavia asioita tapahtuu, kuten Japanin onnettomuus osoittaa, toteaa Pro Hanhikivi ry:n puheenjohtaja Helena Maijala.

Vaikka maanjäristykset eivät ainakaan tällä hetkellä ole Suomessa suuri uhka, voi esimerkiksi Perämeren hankala jäätilanne koitua ongelmaksi jäähdytysvedenotolle. Vain Kuolan ydinvoimalaitos sijaitsee pohjoisempana kuin Fennovoiman kaavailemat sijoituspaikkavaihtoehdot Pyhäjoki ja Simo.

Pro Hanhikivi ry. on aktiivisesti tyrmännyt Fennovoima Oy:n suunnitelmat ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle.

– Ydinenergiateollisuuden vakavat ja pitkäaikaiset ympäristö- ja terveysriskit sekä Pyhäjoella Hanhikiven alueen luontoarvot ovat tärkeimpiä syitä, miksi olemme lisäydinvoiman rakentamisen suhteen kielteisellä kannalla. Näköpiirissä ei ole ollut perusteluja muuttaa mielipidettä, päinvastoin, kommentoi Hanna Halmeenpää, yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Pro Hanhikivi ei kannata ydinvoiman rakentamista muillekaan paikkakunnille.

– Rajallisten resurssien vuoksi keskitymme lähinnä Pyhäjoen tilanteeseen, mutta teemme myös yhteistyötä esimerkiksi Simon ja Kemin suuntaan, kertoo Maijala.