Hyviä uutisia

Kesäkuussa ilmaantuneet nettiongelmat alkavat olla voitettu. Yhdistykselle valmistuu piakkoin uusi blogi, joka toivottavasti sitten toimii paremmin kuin tämä. Blogi avautuu tähän samaan osoitteeseen, ja vanhat tekstitkin seuraavat sinne mukana. Kadonneet kuvat sen sijaan pysyvätkin poissa, sillä niiden palauttaminen olisi melkoinen urakka.

Hellekesä meni ”huomaamatta” nopeasti ja nettihiljaisuuden aikana on tapahtunut paljon kaikkea.

Fennovoima teetti kesällä Hanhikiven alueella tutkimuksia ja porauksia, joista aiheutui häiriöitä ja mm. kalastajille menetyksiä.

Kesäkauden ”merkittävät” tapahtumat

TEM:n asettama työryhmä ilmoitti väliraporttinaan kesäkuussa, etteivät Fennovoiman jätteet todennäköisesti tulisi sopimaan Posivan luolastoon. Myös Eurajoen kunnanjohto vahvisti  elokuussa kunnan kannan oleva, että Posivan Onkaloa suunnitellaan vain TVO:n ja Fortumin jätteille.

Elokuun alussa (Kaleva kirjotti asiasta ensimmäisenä 6.8.12) Fennovoima Oy ilmoitti hankkeen suunnitellun rankennustöiden aloituksen viivästyvän vuodella, työt alkaisivat aikaisintaan 2014. Hankkeen alkuvaiheessa, kun sitä markkinoitiin kuntiin ja poliitikoille, kerrottiin, että sähkön tuotanto alkaisi jo 2018. Tällä hetkellä arviot liikkuvat 2022-2024 tienoilla tai mikä nyt näyttää todennäköisimmältä –ei koskaan.

Osakkaiden vetäytyminen hankkeesta on alkanut. (Fennovoima tiedotti asiasta 29.8.12). Viikon kuluessa on tullut varsin selväksi se, että ne jotka arvioivat hankkeen kannattavuutta ja joille hankkeesta vetäytyminen on mahdollista, harkitsevat nyt tarkkaan. Monen pienen sähköyhtiön lisäksi mm. S-ryhmä ja Atria ovat asiassa jo oikean johtopäätöksen tehneet ja Boliden vähentää osakkeidensa määrää.Suurimman osakkaan eli E.ON:n päätöstä ykkösvaiheen toisesta lisärahoituksesta ilmeisesti odotellaan vielä. Kuinkahan moni, joista ei ole vielä tietoa, harkitsee vetäytymistä parasta aikaa? Seuraava iso rahoituspäätös on aikataulutettu kesäkuulle 2013, jolloin ydinvoimayhtiön on tarkoitus siirtyä vaiheeseen 2.

Fennovoiman mielestä osakkaiden vetäytymisellä ei ole vaikutusta hankkeeseen.
Siitä ovat monet varsin eri mieltä. Monien talousasiantuntijoiden ohella Greenpeace, joka parasta aikaa pitää leiriä Pyhäjoella, on selvittänyt ja selvittää ydinvoimahankkeiden taloudellisuutta. Mm. tähän ja muihin ydinvoiman epäkohtiin pureudutaan uunituoreessa julkaisussa Tietoa Fennovoiman ydinvoimahankkeesta ja ydinvoimasta, jota on jaossa Pyhäjoella ja ympäristökunnissa.